Mensen reizen steeds vaker de wereld rond. Een tussenjaar in het buitenland wordt onder jongeren steeds normaler. Ook jongvolwassenen en oudere mensen maken steeds verdere reizen. Soms ga je naar een land waar er nog ziektes zijn die wij in Nederland niet kennen. Dit komt door slechte hygiëne of door een gebrek aan groepsimmuniteit. Het kan dan verstandig zijn om een vaccinatie te halen. In dit artikel worden er twee soorten reisvaccinaties uitgelicht, namelijk de hepatitis a vaccinatie en de bmr prik.

Hepatitis A

Voordat je een vaccinatie laat zetten tegen Hepatitis A, vind je het misschien interessant om te weten wat het precies is. Hepatitis A ontstaat door slechte hygiëne. Via ontlasting wordt het namelijk overgedragen. Als iemand, besmet met Hepatitis A, zijn handen na een toiletbezoek niet wast en voedsel gaat bereiden voor mensen, dan kan diegene de ziekte overbrengen. Je kunt er erg ziek van worden. Als je besmet bent met het virus dan kun je een leverontsteking krijgen. Het risico op Hepatitis A hangt af van het type reiziger dat je bent. Een backpacker heeft meer kans op Hepatitis A dan een zakelijke reiziger. Het risico is ongeveer 1 op de 4.000 tot 1 op de 10.000 per maand. In Nederland is er geen of nauwelijks Hepatitis A, omdat er nette sanitaire voorzieningen zijn. Om die reden heb je geen antistoffen opgebouwd tegen de ziekte en is een vaccinatie nodig. De continenten waar je een vaccinatie Hepatitis A voor nodig hebt, zijn Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Afhankelijk van je zorgverzekering wordt de vaccinatie vergoed. Indien je het niet vergoed krijgt van je zorgverzekeraar, dan kost het ongeveer rond de 70 euro.

BMR

Naast Hepatitis A gaat dit artikel ook over BMR. BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. In Nederland komen die ziektes weinig voor, maar in Afrika en Azië helaas nog wel. Vooral jonge kinderen en personen met een verminderde afweer kunnen er erg ziek van worden. Mazelen is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door het mazelenvirus. Het wordt overgedragen door druppeltjes vocht. Voor reizen zijn bof en rode hond minder relevant dan mazelen. Echter, in Nederland is er geen apart vaccin voor mazelen. Daarom wordt de BMR vaccinatie gegeven als je op reis gaat. De kosten hiervoor zijn ongeveer 40 euro, indien je zorgverzekering het niet dekt.

Nu je meer weet over deze twee vaccinaties, begrijp je misschien ook beter het belang van de vaccinaties. Mocht je dus naar een land gaan waar een vaccinatie nodig is, ga het dan altijd halen!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie