De afgelopen jaren zijn de laadpalen niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Elektrische voertuigen winnen snel aan populariteit. Een positieve ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid en de klimaatdoelen van Parijs, maar ook een zware belasting voor het spanningsnet. Als consument kan je bijdragen aan het verduurzamen van het Nederlandse wagenpark zonder het spanningsnet te zwaar te belasten. In dit artikel vertellen we je hoe je dat doet.

De feiten

Eerst even de feiten op een rij. Een laadpaal thuis kan je niet zelf installeren, hiervoor zijn namelijk gespecialiseerde vakmensen nodig aangezien de laadpaal moet worden aangesloten op het spanningsnet. Een belangrijke afweging bij het aanschaffen van een elektrische auto en laadpaal is de compatibiliteit: past de laadpaal wel bij de auto? ook is het goed om te weten dat er verschillende soorten laadpalen beschikbaar zijn. Zo zijn er snellaadpalen, thuislaadpalen en publieke laadpalen. Snelle laadpalen kunnen een lege batterij binnen enkele tientallen minuten opladen, terwijl thuislaadpalen meestal gebruikt worden om de auto 's nachts op te laden en publieke laadpalen handig zijn voor onderweg. In sommige gevallen is het mogelijk om laadpaal met zonnepanelen van stroom te voorzien. Het auto opladen met zonnepanelen brengt sowieso vele voordelen met zich mee omdat het In de kosten een stuk lager uitvalt. Op het moment dat je gebruik maakt van een publieke laadpaal In de straat kan het soms tegenvallen wanneer de laadpalen vaak bezet zijn door andere mensen. Dit kan worden ondervangen door laadpalen te plaatsen bij werkgevers, iets wat nu al steeds vaker gebeurt.

Bespaar in de kosten

We hadden het er net al over, Maar het is mogelijk om je auto op te laden Zonder het spanningsnet te zwaar te belasten. Dit doe je door gebruik te maken van diensten die de auto laden basis van de uurprijzen. Dit houdt in dat er wordt geladen op momenten dat er gemiddeld minder stroom wordt verbruikt waardoor de stroom tegen een lager tarief kan worden verkocht. Dit is simpelweg een kwestie van vraag en aanbod. Ook hierbij is het opladen van de auto met zonnepanelen een waardevolle toevoeging aan het verminderen van de kosten en het verminderen van de druk op het spanningsnet. Andere manieren om de kosten te besparen zijn eigenlijk hetzelfde als bij auto's met een verbrandingsmotor. Denk aan het rijden van een lagere gemiddelde snelheid en het opgepompt houden van de banden.

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie