Artikel

Honingbij (eco-roman)


Mellifera, de bij die niet wil sterven.

Roos Boum schreef een spannend en verontrustend boek over de toekomst van de honingbij.


Dit artikel is op 12-01-2012 geplaatst
2012 Uitgeroepen tot Het jaar van de bij
De Bijenstichting, de KNNV (Koninklijke Nederlandse Natuur Vereniging), de NBV (Nederlandse Bijenhouders Vereniging), de IVN (Vereniging voor natuur- en milieueducatie) en Stichting EIS-Nederland (European Invertebrate Survey) hebben 2012 uitgeroepen tot Het jaar van de bij!

Het jaar van de bij is nodig omdat bijensterfte door diverse oorzaken een groot probleem is. Het gaat niet alleen om honingbijen, maar ook om wilde bijen en andere bestuivers. Vroeger verloren imkers door natuurlijke oorzaken zo'n 8% van hun volken. Nu verliezen ze in de winter 30% of meer van hun volken! Vooral de mens, die voor 80% van zijn groenten en fruit afhankelijk is van bestuivers zoals de honingbij, kan dit ook in de portemonnee gaan voelen. Als deze insecten verdwijnen, lopen we kans dat ons voedsel heel erg duur kan gaan worden. Daarbij, wat blijft er van onze natuur over als zoveel dieren en insecten verdwijnen?

Roos Boum stelt de gewone burger voor: minder maaien, meer zaaien. Over het probleem van de bijensterfte schreef zij haar nieuwste boek: "De mythe van Mellifera" een spannende, maar verontrustende eco-roman. Een boeiend boek geschreven vanuit de bijen.


Eco-roman: De Mythe van Mellifera
Mellifera is een bij. Een honingbij. Eén van de vele in de kolonie waar alle bijen binnen zes weken sterven. Maar Mellifera is anders. Zij is niet van plan zo snel te sterven, zoals de anderen. Ze weigert op te gaan in de robotachtige massa van het bijenvolk en ontsnapt uit haar zwaarbewaakte stad. Een lugubere stad waar de macabere restanten van ingekapselde doden op straat liggen, waar de mannen in september worden afgeslacht en baby’s genadeloos worden onthoofd. Met haar geliefde sticht ze een eigen stad, maar de nachtmerries blijven. Ze beseft dat het haar taak is, haar soort voor uitsterven te behoeden en gaat op zoek naar de raadselachtige stad uit haar dromen.

De mythe van Mellifera is een spannende, verrassende eco-roman. Roos Boum kijkt vanuit de bedreigde honingbij naar de mens en de veranderingen in het milieu. De bij, die over de hele wereld aan het verdwijnen is, door klimaatverandering, pesticiden en verlies van biodiversiteit. Maar wie zorgt er voor bestuiving als er geen bijen meer zijn? Groenten, fruit en bloemen zullen onbetaalbare luxegoederen worden.In dit bijzondere verhaal over de meedogenloze insectenwereld draagt Boum als terloops mogelijke oplossingen aan. Dit maakt het tot meer dan een spannend verhaal over trouw, verraad, oorlog en liefde. Het laat onmogelijke keuzes zien en zet de lezer aan het denken over de prijs die hijzelf en de honingbij betalen voor onze manier van leven.

Roos Boum laat de lezer op meeslepende wijze kennis maken met een wonderlijke insectenwereld, die mijn blik op honing voor altijd veranderd heeft. Een eye-opener, die prettig leest en spannend en ontroerend tegelijk is.” (Judith Visser, bestsellerauteur, over De mythe van Mellifera).

Roos Boum debuteerde in 2007 met de eveneens controversiële roman Valse salie, Kroniek van een verscheurde jeugd. Meer dan 12.000 exemplaren werden verkocht.

De pers over Valse salie:
Met genadeloze precisie beschreven” (Elsevier)
Indringend debuut” (Margriet)
Bizar en gruwelijk” (Vriendin)
De Mythe van Mellifera telt 415 bladzijden, kost €19,95 en is in de gewone boekhandel verkrijgbaar (ISBN 978-90-8660-172-1).