Artikel

Vertrapte aarde


Afrika in brand, visualisaties, mondiale voetafdrukDit artikel is op 22-02-2011 geplaatst
L.S.
Moet je eens kijken hoe wij in Afrika onze aarde verbranden. Alle biomassa, alle organische stoffen en daarmee alle mineralen gaan in rook op of spoelen uit. Zo maak je woestijnen op superschaal en op supersnelheid en maak je zelfs je eigen leven onmogelijk. Afrika als het verloren continent! Er zijn nog slechts twee zones die niet branden: de Sahara en de Sahel (al het brandbare materiaal is daar reeds in rook opgegaan) en het centrum van Afrika, de Congo met zijn laatste tropische oerwouden. Als je Googled op 'Africa fires', zie je hoe de boel daar ook al langs de randen brand.

We zijn op zoek naar goede visualisaties van de afbraak van onze planeet. Dit ‘Africa in fire’ is er één. Ik kwam onlangs ergens een indrukwekkende visualisatie van de groei van de luchtvaart over de wereld(bol) tegen. Die kan ik niet meer vinden. Wie weet hem?

Kennen jullie nog andere visualisaties? Of ken je mensen die ons verder kunnen helpen? We denken breed: populatiegroei, stedengroei, rampen, economische groei, uitputting van bodem, grondstoffen en mineralen, energiegebruik, ontbossing, van primaire bossen naar secundaire bossen of productiebossen, overbevissing, verwoestijning, uitsterven van soorten, verlies biodiversiteit, ontmanteling/vereenvoudiging van ecosystemen, etc., etc. Alles samengevat onder de term mondiale voetafdruk. Samen met Jan Juffermans willen we er wat mee op deze website.