Artikel

Losers en winners


We gebruiken allerlei methoden om de natuur naar onze cultuurhand te zetten. Dat vraagt wel om een eeuwig durende strijd tegen alles wat de natuur wil laten gedijen. Met spierbundels en windkracht en met machinegeweld en chemische oorlogvoering gaan we de ongewenste, maar rechtmatige eigenaars van de groene ruimte te lijf.
Door: Jan J. de Boer
Dit artikel is op 05-08-2010 geplaatst
Steenwolnatuur
Foto: © Stichting Kritisch Bosbeheer

Er is altijd ruimte voor planten en dieren die tussen de mazen van het cultuurnet door weten te glippen. Anderen passen zich aan de nieuwe omstandigheden aan en worden deel van de cultuur. Zo vond ook een aantal vogelsoorten een nieuwe plek in door mensen gemaakte vochtige graslanden. Deze hoorden na verloop van tijd schijnbaar zo onverbrekelijk tot de stoffering van deze cultuurgraslanden dat ze weidevogels worden genoemd.


Nu deze graslanden zijn omgebouwd tot ontwaterde grasakkers en reusachtige machines het mensenwerk hebben overgenomen, is er voor deze dieren geen droog brood meer te halen. Hier je jongen grootbrengen is je reinste kamikaze en kun je dus beter niet doen. Daarvoor helpt helaas geen lievemoederen en ook geen vijfentwintig miljoen euro per jaar aan weidevogelsubsidie.

Gelukkig blijkt de natuur zo geweldig flexibel dat de plaats van deze weidevogels nu wordt ingenomen door dieren die bij voorkeur Engels raaigras snacken. Maar wat verbeelden deze opvreters zich wel: datje zonder betalen voor honderdduizend euro gras mag opeten? Gelukkig hebben we de flora- en faunawet dusdanig tot op het bot uitgekleed dat we ze per tienduizend over de kling kunnen jagen. Dat zal ze leren om schade aan flora en fauna, gewassen, vee, bossen, bedrijfsmatige visserij en wateren aan te brengen. En die domme toeristen hebben toch geen verstand van het landleven dus die eten zich straks in zalige onwetendheid ongans aan de ganzenbiefstukjes. Als dat geen win-win-win-situatie is dan weet ik het niet meer.

Of moet er bij ons toch iets van twijfel over deze redenering gaan knagen? Zou het tonen van respect voor het leven en voor de veerkracht van de natuur ons en de beoogde slachtoffers niet beter passen? Voor een schijntje kunnen we nu de losers inruilen voor de winners. Nederland ganzenland: een perspectief met winst voor mens en natuur!